31 de jul. 2008

Capítol 1. Un dels principals desencadenants



Situem-nos a l'inici d'aquesta història: Europa s.XX.
28 de juny de 1914, l'Arxiduc Francesc Ferran, hereu de l'imperi Austro-Húngar, és assassinat per un jove estudiant Bosnià, a Sarajevo. La tensió que en aquells anys es vivia va portar l'imperi a voler apoderar-se de Sèrbia, però si ho feien es desencadenaria una guerra amb Rússia, necessitaven un aliat fort, es van decantar per l'imperi Alemany. El govern alemany va acceptar el pacte. El 23 de juliol l'Imperi envià un ultimàtum a Sèrbia i al no ser acceptades les exigències imperials, el dia 28 del mateix mes es declarà la guerra. Rússia tres dies abans confirmava que no es mantindria neutral. El dia 29 els austríacs cometen un error gravíssim i bombardegen la ciutat de Belgrad. L'endemà Moscou mobilitza el seu exèrcit, i França i Anglaterra informen a Berlín que no seran neutrals. La jornada del dia 30 és decisiva; a mitja tarda Rússia mobilitza el seu exèrcit contra l'imperi Austro-Húngar i Alemanya. És ja la guerra de blocs. El dia 1 d'agost Guillem II declara la guerra a Rússia i el dia 3 a França, l'endemà l'exèrcit alemany envaeix Bèlgica, i Anglaterra entra en el conflicte. Aquí comença la Primera Guerra Mundial. Després de diversos acords altres països s'afegeixen al conflicte.
Durant els anys 1915-1916 es creen armes innovadores (metralladores, gasos asfixiants, llançaflames i els primers tancs), tot i aquests avenços cap dels dos blocs s'imposa davant de l'altre, i cada cop hi ha més morts.
L'any 1917 tres fets marquen el destí d'aquesta cruenta guerra, els Estats Units entren dins el conflicte al bàndol aliat, Rússia es retira de la guerra després de la caiguda dels Zars i una gran crisi, per culpa del cansament de les tropes, afecta als països que porten més temps combatent. L'any 1918, la desaparició del front de l'Est permet als alemanys iniciar una gran ofensiva que produeix una esquerda de 80Km a les línies francoangleses. Veient la potència alemanya els aliats decideixen crear un comandament únic, que queda en mans del francès Foch. Aquest crea una sèrie d'ofensives a les línies alemanyes i aconsegueix esfondrar el front alemany. Al setembre els alemanys Hindenburg i Ludendorff diuen que és impossible oposar resistència durant més temps, l'11 de novembre es signa el tractat de pau al bosc de Compiegne. Dos dies abans Guillem II fuig d'Alemanya i es proclama la república a Berlín.
Les pèrdues d'aquesta gran guerra són immenses, més de 10 milions d'homes han mort, més de 3milions d'hectàrees són destruïdes dintre de les quals es sumen els ponts, edificis i les diferents línies de tren. Després de la guerra, els moviments nacionalistes radicals dels països participants s'eleven per moments.
Es creen diversos tractats: el de Saint-Germain, el de Neuilly, Trianon i Sèvres, però cap d'aquests tracta de la reconstrucció de l'Europa afectada. Fins que apareix el tractat de Versalles, on es tracten (a part dels problemes bèl·lics), tots els problemes causats per la guerra: morts, desapareguts, ferits, nens orfes, edificis destruïts, pèrdues econòmiques, etc.



Aquí s'acaba el principi del desencadenant de la Segona Guerra Mundial.
____________________________________________________________________

Als lectors:
Feia molts dies que no escrivia i ara potser en passaran uns quants abans no puigui tornar a escriure.
Pot ser una lectura una mica avorrida la d'aquest text, però és vital llegir-lo per entendre la història que el seguirà.

Martí